Trusted WordPress tutorials, when you need them most.
Beginner’s Guide to WordPress
WPB Cup
25 Million+
Websites using our plugins
16+
Years of WordPress experience
3000+
WordPress tutorials
by experts

Så här installerar du Google Analytics i WordPress för Beginner

Redaktionell anmärkning: Vi tjänar en provision från partnerlänkar på WPBeginner. Provisionen påverkar inte våra redaktörers åsikter eller utvärderingar. Läs mer om Redaktionell process.

Att förstå hur besökarna interagerar med ditt content är nyckeln till att uppnå dina mål som ägare av en website. Om ditt mål är att få en lojal läsekrets, öka försäljningen eller auktorisera dig själv som en auktoritet inom din nisch, är det mycket viktigt att ha tillgång till trafikdata för din website.

Det är här Google Analytics kommer in i bilden. Det är ett gratis och kraftfullt verktyg från Google som ger insikter i din publiks beteende. This allows you to make data-driven decisions to improve your website and content strategy.

Under våra 16+ års erfarenhet anser vi att Google Analytics fortfarande är det bästa sättet att lära känna your audience. Vi har också hjälpt många användare att installera och komma igång med Google Analytics på sina webbplatser i WordPress.

I den här artikeln kommer vi att dela med oss av varför Google Analytics är viktigt och hur du enkelt installerar Google Analytics i WordPress (steg för steg).

How to Install Google Analytics in WordPress

Först ska vi förklara varför Google Analytics är viktigt och hur det kan hjälpa dig att utveckla din website.

Därefter visar vi dig hur du registrerar ett Google Analytics account och olika metoder för att installera det på din WordPress site.

Slutligen förklarar vi hur du kan view your traffic reports i Google Analytics.

Här är en snabb översikt över vad du kommer att lära dig i den här artikeln:

Är du redo? Nu sätter vi igång!

Varför är Google Analytics viktigt för bloggare?

När you startar en blogg är ditt främsta mål att få mer trafik och fler prenumeranter. Google Analytics hjälper dig att fatta datadrivna beslut genom att visa dig den statistik som är viktig. You can see:

Vem besöker din website?

Denna del av analytics visar din publiks geografiska location, vilken webbläsare användaren använde för att besöka din site och annan viktig information som skärmupplösning, stöd för JavaScript, stöd för Flash, språk med mera.

Dessa uppgifter är mycket användbara och kan vara till hjälp på många olika sätt. När du skapar en customize website design kan du använda användardata för att se till att din site är kompatibel med din målgrupp.

Om de flesta av dina användare inte har stöd för Flash bör du undvika att lägga till Flash-elementet på din site. Om de flesta av dina användare har en vy med 1280 i upplösning bör du se till att din design är kompatibel med den upplösningen eller mindre.

Vad gör folk när de är inne på din website?

You can track where the users are going on your website, how long they stay on your website, and the bounce rate (the percentage of users who exit your site on the first visit).

Genom att använda den här informationen kan du minska avvisningsfrekvensen och öka antalet sidvisningar.

You can also find your most popular articles, articles that are not doing so well, and the kind of content your users are looking for.

När besöker folk din website?

Genom att titta på de hetaste timmarna på dagen för din site kan du välja den bästa tiden att publicera ditt post. Om den tidszonen inte är kompatibel med din, kan du schemalägga ditt post för den timmen.

Hur hittar folk till din website?

Denna section av analysen visar dig varifrån användarna kommer. Använder de till exempel search engines, enter direct links eller clickar de på referral links från en annan site?

Det visar dig också hur stor andel av dina besökare som kom från var och en av dessa källor. Google Analytics ger dig en uppdelning av var och en av dessa kategorier. Om det är kategorin sökmotor, visar den vilken search engine som gav dig mest trafik, gillar Google, Yahoo, Bing och så vidare.

Uppdelningen av referral sources visar vilka webbplatser du behöver arbeta mest med. Om din högst upp referral source är Facebook, behöver du exklusivt Facebook content för att få din publik att känna sig speciell.

Om din populäraste referral source är en extern website, då kanske du vill överväga att ha ett partnerskap med den webben (utbyte avgästinlägg eller något annat).

Hur interagerar människor med your content?

Google Analytics visar hur dina användare interagerar med innehållet på din site. Det visar dig hur många procent av användarna som klickade på vilken link på din site och mycket mer.

You can run A/B split tests by creating content experiments in Google Analytics to understand what works best to meet your goals.

Genom att se användarnas interaktivitet kan du anpassa ditt content efter dina användare. Genom att se svaren på frågorna ovan kan du fokusera på de strategier som fungerar för din site och undvika metoder som inte fungerar.

Enkelt uttryckt, eliminera gissningarna och fokusera på statistik som är viktig, så att you kan fatta datadrivna beslut.

Video Tutorial

Subscribe to WPBeginner

Om du föredrar skriftliga instruktioner kan du fortsätta Läsa.

Så här registrerar du dig med Google Analytics

Google Analytics är gratis available, och allt du behöver är ett Google eller Gmail account för att registrera dig. Registreringsprocessen är ganska enkel. Följ bara Step-by-Step instruktionerna under för att skapa ditt Google Analytics account.

Step 1: Först måste du besöka Google Analytics website för att registrera dig. När du är på webbplatsen klickar du helt enkelt på knappen ”Kom igång idag”.

Click get started today

Därefter kommer du att bli ombedd att logga in med ditt Google account.

Om du redan har ett Google- eller Gmail-konto kan du använda det för att logga in. Annars kan du gå vidare och skapa ett Google-konto för dig själv.

Sign in using your Google account

Step-by-Step 2: När du har loggat in med ditt Gmail-konto kommer du att se en välkomstvy som gillar den under.

Det är här du registrerar dig för Google Analytics med ditt Gmail account. Gå vidare och klicka på knappen ”Starta mätning”.

Click start measuring button

Efter det kommer du att bli ombedd att ange ett namn på ett account.

Detta namn kommer att användas internt, så du kan använda vad som helst, gillar ditt företagsnamn.

Enter your Google account name

Google Analytics kommer också att visa delningsinställningar för flera konton.

Dessa inställningar ger dig control över delningen av dina Google Analytics-data. Du kan behålla standardinställningarna och gå vidare till nästa steg.

Account data sharing settings

Step 3: På nästa vy måste du skapa en Google Analytics-egenskap.

Google introducerade en new version av Google Analytics som anropas Google Analytics 4 eller GA4. Det är den senaste versionen som trackar din website och dina mobila appar i samma account. Dessutom får du nya funktioner, metrics och ett annat gränssnitt för dina rapporter.

Gå vidare och enter ett fastighetsnamn och välj din tidszon och valuta för rapportering. Klicka sedan på knappen ”Nästa”.

Enter property name

På nästa vy måste du välja en ”Industry category” från dropdown-menyn för din website och välja en ”Business size” från de givna alternativen.

När du är klar klickar du bara på knappen ”Next”.

Enter business details

Därefter måste du välja affärsmål och välja hur du tänker använda Google Analytics med ditt företag. Detta kommer att hjälpa dig att få personliga rapporter för your business.

Till exempel finns det alternativ som gillar att generera leads, driva onlineförsäljning, öka varumärkesmedvetenheten, undersöka användarnas beteende och mer.

You can choose multiple options or all of the given options that meet your needs. Vi rekommenderar att du väljer alternativet ”Get baseline reports” så att du får alla Google Analytics-rapporter i ditt account.

Choose your business objectives

När du är klar klickar du bara på knappen ”Skapa”.

Step-by-Step 4: Nu kommer du att presenteras med dina Google Analytics Webs stream alternativ.

Eftersom vi konfigurerar Google Analytics för en site i WordPress, går du vidare och väljer ”Web” som plattform.

Select data collection option

Efter det måste du enter din website URL och Stream namn.

Som standard har Google Analytics ett alternativ för ”Förbättrad mätning” aktiverat. Detta allow you to track pageviews, scrolls, outbound clicks, file downloads, and more in Google Analytics.

Obs/observera: Om du har planer på att använda pluginet MonsterInsights bör du stänga av alternativet ”Förbättrad mätning”. Annars kommer pluginet att samla in och displaya dubbelt så mycket data.

Därefter kan du klicka på knappen ”Create stream”.

Enter website URL and stream name

You can now see your Stream name, URL, ID, and Measurement ID.

Den kommer också att visa olika förbättrade mätningar som den kommer att posta.

View stream ID and measurement ID

Högst upp ser du också en alert som visar dig hur du addar Google Analytics till din WordPress site.

Gå vidare och klicka på knappen ”View tag tag instructions”. Du bör nu se olika sätt att add to Google Analytics tracking code till din WordPress website.

View Analytics installation instructions

Därefter kan du växla till tabben ”Installera manuellt”.

Du kommer då att se koden för tracking i Google Analytics.

Install GA code manually

Gå vidare och kopiera denna tracking-kod eftersom du kommer att behöva enter den på din WordPress site beroende på vilken metod du använder under. Du kan också helt enkelt lämna den här tabben i webbläsaren öppen och växla tillbaka för att kopiera koden när det behövs.

Vi föreslår att du låter fliken Analytics i webbläsaren vara öppen, eftersom du kan behöva gå tillbaka till den när du har installerat koden på din WordPress site.

Nu när du har skapat ett Google Analytics account ska vi klura ut hur du installerar Google Analytics i WordPress.

Så här installerar du Google Analytics i WordPress

Det finns några olika sätt att ställa in Google Analytics i WordPress. Vi kommer att visa dig tre metoder där det första alternativet är det enklaste och det sista är det svåraste.

You can choose the one that best suits your needs.

Note: Du behöver bara använda en av dessa metoder på din website för att undvika dubbel tracking av sidvisningar i ditt Google Analytics account.

Metod 1: Google Analytics för WordPress av MonsterInsights

MonsterInsights är det mest populära Google Analytics-tillägget för WordPress. Över 3 miljoner websites använder det, inklusive likes som Bloomberg, PlayStation, Zillow, WPBeginner, och många fler.

Det är det enklaste och överlägset bästa sättet att add to Google Analytics till WordPress (för alla användare, både Beginner och experter). MonsterInsights är available både som ett betalt premium plugin och en gratis version. I denna tutorial kommer vi att använda den gratis versionen av MonsterInsights.

Du kan använda versionen MonsterInsights Pro om du vill ha mer avancerade funktioner som gillar ecommerce tracking, ads tracking, author tracking, och så vidare. Processen för att ställa in dem är densamma.

För mer information kan du se vår kompletta MonsterInsights review.

Låt oss komma igång.

Det första du behöver göra är att installera och aktivera pluginet MonsterInsights. För mer detaljer, se vår Step-by-Step guide om hur du installerar ett plugin för WordPress.

Vid aktivering kommer pluginet att lägga till ett new menu item märkt ’Insights’ till din WordPress admin menu, och du kommer att se en välkomstvy. Gå vidare och klicka på knappen ”Launch the Wizard”.

Launch setup wizard

Om du klickar på den öppnas installationsguiden för MonsterInsights.

Först kommer du att bli ombedd att välja en kategori för din website (en företagswebbplats, blogg eller online store). Välj en och klicka sedan på knappen ”Save and Continue”.

Choose what describe your website

Därefter måste du ansluta MonsterInsights till din WordPress website.

Klicka bara på knappen ”Anslut MonsterInsights”.

Connect MonsterInsights with your site

Du kommer då till Google accounts, där du ombeds logga in eller välja ett Google account om du redan är inloggad.

Gå vidare och välj ditt Google account eller enter din email för att logga in.

Choose Google account to sign in

Därefter kommer du att bli ombedd att allow MonsterInsights att komma åt ditt Google Analytics account.

Klicka på knappen ”Allow” för att fortsätta.

Allow access to your Google account

Nästa steg för att completed anslutningen är att selecta den profil du vill track.

You need to select your website here and then click on the ”Complete Connection” button to continue.

Connect analytics with your site

Efter det klickar du bara på knappen ”Complete Connection” för att fortsätta. MonsterInsights kommer nu att installera Google Analytics på din website.

Därefter blir du ombedd att selecta de rekommenderade settings för your website.

Recommended settings

Standardinställningarna fungerar för de flesta websites. Om du använder ett plugin för affiliate-länkar måste du add to den sökväg du använder för att dölja affiliate-länkar. Detta kommer att allow you att spåra dina affiliate länkar i Google Analytics.

MonsterInsights kommer också att fråga vem som kan se rapporterna. Du kan välja olika roller för användare i WordPress.

När du är klar klickar du bara på knappen ”Save and Continue” för att spara dina Settings.

Who can see the reports

Därefter kommer MonsterInsights att visa dig en lista över funktioner för tracking av websites som du gillar att aktivera.

You can scroll down and click on the ”Continue” button or the ”Skip for Now” alternative.

Choose which tracking features to enable

På nästa vy kommer MonsterInsights att visa att du utan problem har ställt in Google Analytics tracking.

Du kan se att Google Analytics är anslutet, spårningskoden är installerad och data samlas nu in.

Tracking should be all setup

Därefter kan du rulla ner och se ett fält där du kan enter din license key.

Fortsätt och klicka på alternativet ”Complete Setup without Upgrading” för nu.

Continue setup without upgrading

Du har utan problem addat Google Analytics till din website i WordPress.

Inaktivera förbättrad mätning i Google Analytics

Nu, om du skapade en dataström i GA4 på egen hand istället för att låta MonsterInsights skapa en, måste du stänga av Enhanced Measurement.

Det beror på att MonsterInsights addar flera utvalda funktioner för förbättrad tracking. Om du låter alternativet Förbättrad mätning vara aktiverat kommer dina data att förvrängas och felaktiga resultat visas.

Först kan du heada till Google Analytics tabs eller fönster i din webbläsare. Härifrån klickar du på alternativet ”Admin” settings längst ner i det vänstra hörnet.

Switch to admin view in Google Analytics

När du är på sidan ”Admin” ser du olika Settings.

Klicka helt enkelt på alternativet ”Data Streams”.

Go to admin and data stream settings

Därefter kommer du att se dina Data Streams.

Välj bara den dataström som du har anslutit till MonsterInsights.

Select your data stream

På nästa vy måste du inaktivera alternativet ”Förbättrad mätning”.

För att göra det klickar du helt enkelt på toggle.

Disable enhanced measurement

Därefter öppnas ett popup-fönster som bekräftar att du gillar att stänga av den förbättrade mätningen.

Gå vidare och klicka på knappen ”Stäng av”.

Click turn off button for enhanced measurement

Ändra Settings för datalagring i Google Analytics

Som standard kommer Google Analytics att ställa in datalagringsinställningen till 2 månader. Du kan dock ändra detta så att du kan använda dina data i customize-rapporter längre än 2 månader.

Först måste du heada till Admin ” Data Settings ” Data Retention in Google Analytics.

Open data retention settings

Därefter kan du clicka på dropdown-menyn ”Event data retention”.

Här väljer du bara alternativet ”14 månader” och clickar på knappen ”Save”.

Change data retention settings

Kom ihåg att det tar lite tid innan Google Analytics visar din statistik.

View Google Analytics Reports i WordPress dashboard

Det bästa med MonsterInsights är att du kan view dina Google Analytics-rapporter i WordPress dashboard.

Besök bara sidan Insights ” Reports för att kontrollera en snabb översikt över dina analysdata.

Dashboard reports

Du kan också add annotations direkt till dina MonsterInsights rapporter för att registrera viktiga ändringar du gör på din website.

Du kan till exempel lägga till en note när du publicerar ett nytt blogginlägg, lägger till en ny landing page och så vidare. Det gör det enkelt att tracka hur dessa händelser påverkar din trafik.

View your site notes under the report

För mer detaljer, se den här guiden om hur du får GA4 site annotations i WordPress.

Dessutom kommer det med en Popular Posts addon som tillåter dig att visa ditt högst upp utförda content för att öka din trafik och sidvisningar.

MonsterInsights Popular Posts Widget

Du kan använda den för att automatiskt add to inline populära posts links för att öka engagemanget.

Om du driver en onlinebutik kan den också automatiskt lägga till dina populäraste inläggen / bästa inläggen i slutet av varje blogginlägg för att öka försäljningen:

MonsterInsights popular products

Note: MonsterInsights var tidigare känt som Google Analytics för WordPress by Yoast. WPBeginners grundare, Syed Balkhi, förvärvade tillägget 2016 och döpte om det till MonsterInsights. Nu är det en del av vår familj av premium WordPress tillägg.

Metod 2: Installera Google Analytics i WordPress med WPCode

Den här metoden är inte lika bra som MonsterInsights eftersom du inte kommer att kunna konfigurera avancerad tracking och du kommer ej att kunna view Google Analytics-data i WordPress dashboard.

Först måste du kopiera din Google Analytics tracking-kod (Global site tag) som du kopierade i steg 4 tidigare när du skapade ett Google Analytics account.

Install GA code manually

Därefter måste du installera och aktivera WPCode plugin. För mer detaljer, se vår Step-by-Step guide om hur du installerar ett WordPress plugin.

Efter aktivering måste du besöka Code Snippets ” Header & Footer page. Här måste du klistra in spårningskoden för Google Analytics som du kopierade tidigare i sektionen ”Header”.

Enter tracking code in header using WPCode

Glöm inte att klicka på knappen ”Save Changes” för att lagra dina inställningar.

Alltså har du utan problem installerat Google Analytics på din site.

Metod 3: Installera Google Analytics i WordPress Theme

Den här metoden är för avancerade användare som är bekanta med koden. Den är något opålitlig eftersom din kod kommer att försvinna om du byter eller updaterar temat.

Vi rekommenderar nästan aldrig att du använder den här metoden.

Om det här är första gången du lägger till kod i dina WordPress-filer bör du kontrollera vår guide om hur du kopierar och klistrar in code snippets i WordPress.

Först måste du kopiera spårningskoden för Google Analytics som du kopierade i steg 4 tidigare. You can view it in the Web Stream Installation section under the ”Install manually” tabs.

Install GA code manually

Nu finns det två vanliga sätt att add denna kod till dina WordPress theme-filer. You can choose either one of them (not both).

1. Add Code in header.php File

Bara edit header.php filen i din WordPress tema och klistra in Google Analytics tracking koden som du kopierade tidigare direkt efter <body> taggen.

Glöm inte att save dina ändringar och uploada filen tillbaka till din server.

2. Add via Functions File

Du kan också add to Google Analytics tracking code till WordPress functions file. Spårningskoden kommer då automatiskt att addas till varje page på din WordPress site.

You will need to add this code to your theme’s functions.php file.

<?php
add_action('wp_head', 'wpb_add_googleanalytics');
function wpb_add_googleanalytics() { ?>
 
// Paste your Google Analytics tracking code from Step 4 here
 
<?php } ?>

Glöm inte att ersätta ”Klistra in din Google Analytics-spårningskod från steg 4 här” i ovan snippet med din Google Analytics-kod.

View av rapporter i Google Analytics

Google Analytics är capability att visa dig en skattkista av data som samlas in från din statistik. You can view this data by visiting your Google Analytics dashboard.

Du kommer att se de built-in Google Analytics rapporter i den vänstra column. Varje section är indelad i olika tabs, och om du clickar på en tabs förstoras den för att visa fler alternativ.

GA4 reports

Google Analytics 4-rapporter skiljer sig lite från tidigare Universal Analytics-rapporter. I den vänstra columnen ser du ett särskilt alternativ för Reports. Rapporterna är grupperade under 2 breda kategorier, inklusive livscykel och användare.

En av de mest notice skillnader du hittar i GA4 rapporter är att det inte finns någon bounce rate metric. Förutom det hittar du ett nytt rapporteringsgränssnitt, nya metrics som gillar engagement time, inga mål i GA4 och mer.

Här är en uppdelning av olika rapporter i Google Analytics 4:

  • Realtime report liknar Universal Analytics och visar aktiva användare på din site i realtid.
  • Acquisition report visar vilket medium användare använder för att hitta your websites, gillar organisk, referral, email och affiliate.
  • Engagement report visar konverteringar och händelser som äger rum på din site.
  • Monetization-rapporten visar all din ecommerce-data på ett ställe, tillsammans med new reports som gillar köp i appen och publisher-annonser.
  • Retention report visar i princip nya vs. återkommande besökare och hjälper you att få insikter om hur användare stannar kvar.
  • Demographics report hjälper you att se trafiken på websites från länder, städer med mera högst upp. Den visar också rapporter om könsfördelning och intressen.
  • Tech report visar vilken device, webbläsare, operativsystem, app-version och storlek på vy som folk använder mest för att view your website.

Få ut mesta möjliga av Google Analytics

Google Analytics är ett otroligt kraftfullt verktyg med massor av awesome features. Vissa av dem är ganska uppenbara och användarvänliga, medan andra är obligatoriska att installera.

Här är några av de resurser som hjälper dig att få ut det mesta av Google Analytics rapporter.

Google Analytics fungerar bäst med Google Search Console (tidigare Googles verktyg för webbansvariga). It allows you to see how your website is doing in search results. Se vår kompletta guide till Google Search Console för att lära dig hur du använder den för att utveckla din website.

Om du vill förbättra din WordPress sökmotorsoptimering ranking och få mer trafik, rekommenderar vi att du använder AIOSEO plugin för WordPress, som är en allt-i-ett SEO verktygslåda.

Det finns också en gratis version av AIOSEO som du också kan använda.

Detta tillägg hjälper dig att fullt ut optimera din WordPress site med korrekt schema markup, sitemaps, och allt du behöver för att förbättra din sökmotorsoptimering ranking.

Vi hoppas att den här artikeln hjälpte dig att lära dig hur du installerar Google Analytics i WordPress. Du kanske också vill se vår guide om Google Analytics vs. Jetpack Stats eller vårt expertval av de bästa analyslösningarna för WordPress.

If you liked this article, then please subscribe to our YouTube Channel for WordPress video tutorials. You can also find us on Twitter and Facebook.

Avslöjande: Vårt innehåll stöds av våra läsare. Det innebär att om du klickar på några av våra länkar, kan vi tjäna en provision. Se hur WPBeginner finansieras, varför det är viktigt, och hur du kan stödja oss. Här är vår editoriala process.

Avatar

Editorial Staff at WPBeginner is a team of WordPress experts led by Syed Balkhi with over 16 years of experience in WordPress, Web Hosting, eCommerce, SEO, and Marketing. Started in 2009, WPBeginner is now the largest free WordPress resource site in the industry and is often referred to as the Wikipedia for WordPress.

Den ultimata WordPress-verktygslådan

Få GRATIS tillgång till vår verktygslåda - en samling WordPress-relaterade produkter och resurser som varje professionell användare bör ha!

Reader Interactions

848 kommentarerLämna ett svar

  1. Syed Balkhi says

    Hey WPBeginner readers,
    Did you know you can win exciting prizes by commenting on WPBeginner?
    Every month, our top blog commenters will win HUGE rewards, including premium WordPress plugin licenses and cash prizes.
    You can get more details about the contest from here.
    Start sharing your thoughts below to stand a chance to win!

  2. Dennis Muthomi says

    I am wondering about Method 3 where Google Analytics is manually installed by adding the tracking code to the theme files.
    If I update my WordPress theme in the future, will that cause the manual Google Analytics code to be removed?
    I want to avoid losing all my analytics data if the theme files get overwritten.

    • WPBeginner Support says

      Yes, if you update your theme when using method 3 then you would lose your Google Analytics tracking code which is why we recommend the first two methods :)

      Administratör

  3. Hajjalah says

    I personally found the MonsterInsights plugin as the most straight-forward method to analyze website traffic with Google analytics. This is because the plugin displays all useful insights in a clear format and in a single dashboard with more deep analysis for all pages and posts traffic..
    I use this plugin to track the most visited posts and pages on my website which enables me to understand the most relevant content to my visitors which has significantly increased my website traffic.

  4. Mrteesurez says

    Concerning adding Google analytics to a site using Monsterinsights, if one has WordPress installed on sub directory like example.com/market, Is it sufficient to just have GA4 installed with Monsterinsights on the main site only ??
    Or I will do that for each sub directory where WP is installed.
    I am asking this, because I have heard main site and sub directory are considered same website.
    thanks.

    • WPBeginner Comments says

      Depending on how the sites and domains are set up in this case, you would need to have MonsterInsights installed for each website.

  5. mohadese esmaeeli says

    Hello, friends.
    I have connected Google Analytics to my site, but I don’t have options like Behavior or site speed. How can I add these settings? I would appreciate your guidance.

  6. Uzair says

    When implementing the analytics snippet through the functions.php file of a theme, there’s a risk that these modifications might be lost during theme updates. Using a child theme for such customizations is a smart strategy because changes made in a child theme won’t be affected by updates to the parent theme. This way, your analytics snippet or any other custom code remains intact and functional even when the main theme is updated.

    • WPBeginner Support says

      That is an option as well but if you are only using a child theme to add Analytics codes we would recommend using a plugin instead.

      Administratör

      • Moinuddin Waheed says

        Using wpcode for writing any type of additional code in wordpress is best practice.
        The option of enable and disable according to our requirements has made the addition of code much easier.
        It helps in managing the code snippets and check for any vulnerability that may arise due to the code.
        As long as we need, enable to code snippet and disable when not needed anymore.
        I think for this speicific purpose only, better to use wpcode plugin instead of going with child themes.

  7. Fajri says

    Tracking a website is a must. At least you will understand how your content is doing. So you can decide what to be optimized based on the user’s behaviour.

    Easiest way to do it is by using Google Site Kit plugin. But remember when you want to switch to Monsterinsight, make sure there is no double tracking code, otherwise analytic will not show the correct data.

  8. THANKGOD JONATHAN says

    Thank you for the article.
    I was using Blogger for my blogging and it has some inbuild analytics, so I didn’t care about using any analytics tools.
    But now that I am using WordPress I think this is very important.
    Thank you once more for the helpful post.

  9. Ahmed Omar says

    A beginner-friendly guide on installing Google Analytics in WordPress
    Your step-by-step instructions, especially the emphasis on creating a Google Analytics account, make tracking website performance accessible.
    considering Google Analytics Plugin for WordPress simplifies the setup and provides additional features.
    Thanks for demystifying analytics for beginners

  10. Moinuddin Waheed says

    I was struggling to get my website Linked to the Google console and and Google analytics so that I can analyse my traffic on the website and work on the required path to get my website on the right track.
    I am glad I found this article and connecting a WordPress site to Google analytics is infact a cakewalk. now with the help of this plugin I can easily setup my analytics dashboard and analyse my traffic sources. I can work on articles and posts best performing and get a know how of the reasons and keywords.
    wpbeginner has really made the life of every WordPress newbie a go to source for any problem or question.

  11. Lewis says

    Google Search Console added a slash at the end of my url with the prefix method. Do I add a slash to the Stream URL in Google Analytics, too?

    Thanks for the great content!

    • WPBeginner Support says

      It is not required to include the trailing slash to the end of your URL, it is personal preference :)

      Administratör

  12. Steven says

    Why not create a child theme and add the code to the functions file? Then you’re not depending o a plug-in and you can update your theme. (Altering themes is never a good idea, because of updates and loss of changes made)

    • WPBeginner Support says

      MonsterInsights adds markup that is normally more complex than beginner admin users are used to adding which makes tracking on the site easier. If you mean the WPCode plugin, then that plugin allows you to have the code in one place instead of searching your files for the analytics code.

      Both of the methods are easier for beginners than creating a child theme. If you’re worried about the number of plugins on your site then we would recommend taking a look at our article below!

      https://wpbeginner.com/opinion/how-many-wordpress-plugins-should-you-install-on-your-site/

      Administratör

  13. lusp says

    Hi,

    I’m on step 3 and it gives an internal error at the bottom left corner, anyone knows how to solve it?

    • WPBeginner Support says

      If you mean in Google itself then you may want to try disabling any ad blockers you may be running for the most common reason.

      Administratör

      • lusp says

        Tried turning off ad blockers and tried it a few times in incognito mode but to no avail, the solution was to change the time zone and location to the US and it fixed the problem.

  14. Muhammad Atif says

    Why you haven’t mentioned Install Header and Footer snippet Plugin to integrate Google Analytics 4??

    • WPBeginner Support says

      Insert Headers and Footers has been renamed to WPCode but it still has the same features and more :)

      Administratör

    • WPBeginner Support says

      That is a name you would set in Google Analytics so you can find it later. There is not a specific required name for it :)

      Administratör

  15. Arnolfo Santoro says

    If my WordPress project starts out on a staging site, should I wait to add Google analytics until it is live?

    • WPBeginner Support says

      If you mean Google Analytics v4, this article is not updated for that at the moment but we will update it as soon as the integration for it is ready :)

      Administratör

  16. Karen says

    When I tried to follow these directions, I got so far, and then I got an ”Authentication Issue” message. It told me I didn’t have a Google Analytics account and needed to set one up. It then directed me to this article, but this article doesn’t tell me what to do if I get the ”Authentication Issue” message. It says I need to be sure I have a Google Analytics account. That’s what I was trying to set up when I got their error. Does anyone have any ideas on how I can resolve this?

    • WPBeginner Support says

      You would want to ensure you followed our step for visiting the Google Analytics site and setting up an account on their site. If you have, you may want to check that you are on the correct Google account when trying to connect Google Analytics to your site.

      Administratör

  17. Sharon says

    Does the third option you listed work on the basic or standard version of WordPress? The Business version of WordPress is required to install any plugins.

    • WPBeginner Support says

      Our tutorials are for WordPress.org sites, you would need to reach out to WordPress.com for their current restrictions.

      Administratör

  18. Ricardo says

    Hii!! I have a question… if you do this by changing the header.php on the theme.. wouldn’t it be erased when the theme updates?…

  19. Urc Ite says

    Hey, nice tutorial.

    However, after installing the monsterInsights plugin, my website loads a bit slower.

    When I run the speed test, it says “reduce render blocking”.
    Is that normal??

    • WPBeginner Support says

      More than likely, the tool you are using does not like the Google Analytics tag where it is and due to Goole wanting the tag in the header it can very mildly slow a site but not enough to normally be noticeable.

      Administratör

  20. Holley says

    I am a total non-techy newbie just starting out on a blog. I’m so glad I found you! Thank you for providing easy to understand step by step directions.

    Before I found out about you, I installed a header/footer plug-in on my site based on someone’s recommendation. After watching this tutorial, is there a way to undo what I’ve done and switch to MonsterInsights plug-in? I like having it on my Dashboard and it seems easier to read (once I know what all that stuff means :)

    • WPBeginner Support says

      You would remove the code from the Insert Headers and Footers plugin and the code would be removed from your site and you would be able to add using the plugin method at that point :)

      Administratör

    • WPBeginner Support says

      Thank you for letting us know about that update, we’ll look to update our article when we are able :)

      Administratör

  21. gwendolyn says

    OMG… THANK YOU SOOOO MUCH. I’m starting a blog with Word Press and I have really struggled to get set up for google analytics until I found you!

    You were a Blessing!!!

    Thanks for your help

  22. William Hails says

    I don’t know what I did wrong but my setup is not complete… it is not connected to my gmail account but only to my website ?

    • WPBeginner Support says

      If you have created your account then you should be able to log in with the google account you signed up with. If you have multiple Gmail accounts you may want to change accounts to see if you set up analytics on a different account.

      Administratör

  23. faisal says

    may time i tried to install google analystics i functions.php in wordpress.

    its given errors

    .Your PHP code changes were rolled back due to an error on line 67 of file wp-content/themes/Extra/functions.php. Please fix and try saving again.

    syntax error, unexpected ’<', expecting end of file.

    guide me what i do now.whats its solutions.

    • WPBeginner Support says

      You would want to try removing line 1 from the code in our guide for that specific error.

      Administratör

  24. Marsha says

    I installed Google Analytics to my blog using Monster Insights via the tutorial above but I can only see analytics using the Monster Insights dashboard on WP, the analytics is not showing up on the Google Analytics website at all.

    • WPBeginner Support says

      You would want to make sure if you have multiple properties that you’re checking the correct one and you have given 48 hours for Google Analytics to populate the data.

      Administratör

  25. Elena says

    I keep getting this message:
    ”The selected account doesn’t have any Google Analytics Web properties.
    Please select another Google Account and make sure your Google Analytics property is set as ”Web” not ”Apps and web” or ”Apps”.

    You can find more details about setting up your Google Analytics property in this article.

    Try picking a different app/profile to auth into”

    I’ve linked my account to Web only, but I don’t know if it’s an issue with how I worded the property? Please help! Thank you!

    • WPBeginner Support says

      If you have multiple properties, ensure you are connecting to the correct one, you can also reach out to MonsterInsight’s support for assistance with that error if everything is set correctly.

      Administratör

    • WPBeginner Support says

      In your Google Analytics Admin section, there is the option to add a new account that would be your new site.

      Administratör

  26. Charlotte van Noord says

    after following the instructions I got this error showing up:
    syntax error, unexpected ’<', expecting end of file

    • WPBeginner Support says

      It would depend on how you are attempting to add the code, you may want to try some of the other recommended methods in the article for the moment.

      Administratör

  27. shine htet linn says

    Dear Team,
    I tried to connect Google analytics code to the wordpress using insert Header and Footer plugin. But when i verify it said ”verification unsuccessful”. Please help me to solve it.

    • WPBeginner Support says

      You would want to start by clearing the caching on your site for the most common solution to this issue.

      Administratör

  28. Stephanie says

    Amazing! I love how you walked through each step, was so much easier to understand, all three methods when watching you calming and in real time go through it as a newbie.

    Bookmarking and Subscribing

  29. David ayeni says

    thanks alot, this was really helpful, fixed it in minutes, How to i add adsense to my website after that, is there any article on that

  30. Chisom says

    Hello, Thanks for this helpful article, but i have a question,
    If i use the Monster insight or the ”Insert header and footer plugin”, if i create a new page after setting the analytics up, will it be automatically added to the new page or i will have to set it up again.

    • WPBeginner Support says

      Using either of those methods would automatically add the code to your new posts and pages :)

      Administratör

  31. Ian Warner says

    Thanks for this helpful information. I want to install Google Analytics without Google Tag Manager. Where do I find the code for this please?

    • WPBeginner Support says

      You would not add Google Tag Manager if you do not want to use it on your site.

      Administratör

Lämna ett svar

Tack för att du väljer att lämna en kommentar. Tänk på att alla kommentarer modereras enligt våra policy för kommentarer, och din e-postadress kommer INTE att publiceras. Vänligen använd INTE nyckelord i namnfältet. Låt oss ha en personlig och meningsfull konversation.